Medisch pedicure
De opleiding is op niveau 4 en is de ontbrekende schakel tussen de pedicure opleiding op niveau 3 en de HBO opleiding podotherapie op niveau 5.
De medisch pedicure beheerst alle specialisaties op het gebied van voeten.
1.De behandeling van risicovoeten, waaronder niet alleen de diabetische en de reumatische voet, maar ook de oudere, verwaarloosde en spastische voet.
2.Het screenen van risicovoeten, hierbij wordt gekeken naar het gevoel in de voeten, de doorbloeding, de gewrichtsbewegelijkheid, drukpunten op de voeten en de pasvorm van de schoenen.
3.Antidruk techniek, hierbij worden drukplaatsen tijdelijk (1 a 2 weken) drukvrij gelegd dmv vilt.
4.Orthese techniek, drukplaatsen worden definitief drukvrij gelegd dmv op maat gemaakte silicone ortheses.
5.Nagelreparatie en prothese technieken, bij kapotte of stootnagels wordt een laagje gel aangebracht, zodat de nagel op een normale manier uit kan groeien.
6.Nagelbeugel techniek, wordt toegepast bij ingroeiende nagels. Aan beide zijde van de nagel wordt een op maat gebogen haakje geplaatst, in het midden van de nagel worden de haakjes aangetrokken, zo komen de nagelhoeken omhoog uit de nagelwal en kan de nagel op een normale manier uitgroeien.
7.Samenwerken met andere disciplines, zoals huisarts, podotherapeut,diabetesverpleegkundige en voetenpoli in het ziekenhuis.
8.Advies geven aan cliënten, bijv. over diabetes en voetverzorging, schoenadvies en doorverwijzing.
Ook het leiden van een bedrijf behoort tot de taken van de medisch pedicure.
Het doel van de medisch pedicure is het behandelen en onder controle houden van de risicovoeten. Door risicovoeten te screenen kan de conditie van de voeten in de gaten worden gehouden. Bij een slechte doorbloeding, gevoelloosheid en/of weinig gewrichtsbewegelijkheid kunnen drukplekken ontstaan die niet opgemerkt worden door de cliënt.
Wanneer er bij cliënten drukplekken aanwezig zijn, kunnen deze drukvrij gelegd worden. Zo voorkom je irritatie en uiteindelijk wondjes die bij risicovoeten kunnen leiden tot wonden of zweren.
De medisch pedicure mag net als de pedicure geen wonden of ontstekingen behandelen. Cliënten die hiermee te maken krijgen moeten doorverwezen worden naar de huisarts, die op zijn beurt de cliënt zelf kan behandelen, advies kan geven of doorverwijzen naar de podotherapeut. Helaas zijn er maar weinig podotherapeuten en hebben zij een lange wachtlijst.
Cliënten krijgen dan vaak het advies om tot die tijd in een voetenbadje het wondje schoon te houden. Dit maakt de huid alleen maar week, waardoor deze eerder stuk gaat en vatbaarder is voor bacteriën en schimmels. Vaak zijn deze cliënten ook niet meer zo mobiel om het wondje zelf goed bij te houden.
Zij kunnen beter terug verwezen worden naar de medisch pedicure die het wondje of de ontsteking drukvrij kan leggen en de cliënt wekelijks terug kan laten komen. Door een goede samenwerking van verschillende disciplines is er veel aan preventie te doen.
Hierdoor worden tegenwoordig al heel wat minder amputaties uitgevoerd. Met de komst van de medisch pedicure kan dit alleen maar BETER worden. Op dit moment worden nog niet alle behandelingen van de medisch pedicure vergoed.
Branche organisatie ProVoet is hierover wel in gesprek met de verschillende zorgverzekeraars. Volgens de zorgverzekeraars moeten er eerst meer medisch pedicures bijkomen voordat zij over willen gaan tot vergoeding.
Aangezien de grote belangstelling voor de opleiding binnen de pedicure branche zal dit zeker gaan gebeuren. In ieder geval wordt de behandeling van veel diabetes en reuma patiënten wel vergoed en dat is een goede zaak. Toch moet daar de behandeling van de risicovoet in het algemeen en de uitvoering van specialistische handelingen bijkomen.
Hopelijk ziet u na mijn uitleg/verhaal ook een goede toekomst weggelegd voor de medisch pedicure.